برای اغلب افراد بیان تفاوتهای بین شوره و خشکی پوست سر دشوار میباشد و همچنین ممکن است فردی هر دوی این حالتها را داشته باشد. در کل در صورتی که علائم زیر مشاهده گردد، پوستهها احتمال بیشتری دارد که مربوط به شوره باشد:
- اگر پوست سر چرب باشد
- در صورتی که احساس خارش شدید در پوست سر احساس شود، حتی اگر پوست سر خشک نباشد
- در صورتی که موها چرب به نظر برسند
زمان مراجعه به پزشک
معمولاً شوره و خشکی پوست سر را میتوان با روشهای خانگی کنترل کرد. با این وجود، برخی از شرایط مربوط به پوست سر میتواند شبیه شوره باشد. برای مثال پسوریازیس پوست سر باعث قرمزی، پوسته پوسته شدن و خارش میشود اما از یک اختلال خودایمنی ناشی میگردد. یک مورد از شورهی شدید درماتیت سبوره نامیده میشود که میتواند التهابهای دردناک و شدید ایجاد کند.
در صورتی که هر یک از موارد زیر مشاهده گردد، مراجعه به پزشک ضرورت مییابد:
- مشاهدهی علائم دیگری مثل قرمزی و زخم
- عدم تأثیر درمانهای خانگی
- وجود زخمهای باز بر روی سر و صورت
افراد مبتلا به بیماریهای خودایمنی و مزمن باید قبل از اقدام درمان برای شوره با پزشک مشورت نمایند. علائمی که شبیه به شورهی سر باشد میتواند ناشی از عوامل دیگری باشد و سیستم ایمنی ضعیف احتمال بدتر شدن شرایط مربوط به پوست سر را افزایش میدهد.
گزینههای درمانی
اغلب نمونههای شورهی سر میتواند به راحتی در خانه درمان شود. افرادی که شورهی سر دارند میتوانند از شامپوهای ضدشوره نیز کمک بگیرند که این گزینه میتواند دلیل اصلی ایجاد شوره مثل عفونت قارچی خفیف را نیز درمان کند. بیشتر شامپوهای ضدشوره حاوی فریتین میباشد.
یکی دیگر از گزینههای درمان شامپوی قطران ذغال سنگ میباشد. با این وجود این شامپو میتواند رنگ موها را تغییر دهد بنابراین افراد دارای موهای بلوند و خاکستری باید به دنبال گزینهی دیگری باشند.
شامپوی ضدشوره دارای بویی قوی باشد. ممکن است برخی از افراد به دنبال جایگزین بین شامپوی ضدشوره و شامپوی سنتی باشند. افرادی که داروهای طبیعی را ترجیح میدهند یا کسانی که بوی شامپوی ضدشوره را دوست ندارند، میتوانند از شامپوی روغن درخت چای استفاده نمایند. روغن درخت چای دارای خواص ضد میکروبی است.
در یکی از مطالعات قدیمی نشان داده شد که ۵% از روغن درخت چای میتواند به طور مؤثری شوره را بدون ایجاد عوارض جانبی درمان نماید. با این حال، برای بازگشت این ادعا کمبود تحقیقات وجود دارد.
در افرادی که شورهی سر با داروهای خانگی درمان نیابد، باید به پزشک مراجعه شود. شناسایی دلایل شورهی سر که میتواند عفونت باکتریایی یا قارچی باشد، میتواند مفید باشد. معمولاً درمانهای تجویزی شوره را از بین میبرند.